Okategoriserade

MÖRDAD FÖR SITT MODS SKULL

Vi har tagit emot det chockartade beskedet att den ryska journalisten Anna Politkovskaja har mördats i hissen i det hus hon bodde i. 2004 tilldelades hon Olof Palmepriset.

Journalister i världen som avslöjar sanningen lever mycket farligt, eftersom sanningen oftast är förknippad med både makt och pengar, som ingen vill förlora. I förordet till sin bok "Tjetjenien-sanningen om kriget" skriver Anna: Jag skriver inte för att jag är krigskorrespondent eller särskilt kunnig i militära frågor. Jag skriver för att jag som civilperson har lättare att förstå de umbäranden som andra civila människor utsätts för till följd av det krig som de kastats in i. " Hon har rest kors och tvärs genom Tjetjenien och sett mycket sorg och rapporterat om ett fruktansvärt ganska bortglömt krig. För detta utgjorde  hon ett hot och blev mördad. Du hedrar Anna Politkovskaja bäst genom att läsa hennes böcker två böcker som finns översatta till svenska . Tjetjenien – sanningen om kriget och Putins Ryssland. Båda finns att låna på biblioteket.

 

Ingeborg Sevastik

Östhammar

Skriv en kommentar