Ledare

Vi måste göra mer för att trygga skolan

Otrygghet, trakasserier och våld i skolan är oacceptabelt. Det arbete som görs i Östhammars kommun för att öka tryggheten är bra men räcker inte till. Elever och personal måste kunna känna sig trygga och fria från hot och våld. 

Tyvärr utsätts många för våld, hot och trakasserier i våra skolor i Östhammars kommun. Både elever och personal vittnar om ett stundtals hårt klimat och antalet anmälningar om kränkningar i kommunens skolor ökar. I många fall handlar det om verbala kränkningar, hot och hårt språkbruk. Men problemet tar inte slut där, vi vet att verbalt våld också kan leda till fysiskt våld. När det är okej att kränka varandra med ord så blir det också okej att kränka varandra fysiskt.

Det arbete som skolan och kommunen redan gör är bra och viktigt men helt fokuserat på att hantera problem när de uppstår och något redan hänt. Det räcker inte. Vi måste göra något innan det händer för att förebygg våld. Våld uppstår inte ur ingenting och det finns alltid en orsak. För att komma åt den vill vi i Vänsterpartiet göra två saker: Införa långsiktigt våldsförebyggande arbete i skolan och stärka välfärden i kommunen.

Våldsförebyggande arbete förändrar attityder och värderingar så att våld inte längre är ett acceptabelt alternativ. Flera svenska kommuner, bland annat Västerås och Borås, har arbetat länge med långsiktiga våldsförebyggande program där skola, socialtjänst, fritid, föräldrar och polis arbetar tillsammans för förändring. Arbetet tar tid men har redan börjat ge resultat och skulle ge resultat även i vår kommun.

Den andra delen är en välfärd som hjälper människor på allvar. Tyvärr har välfärden i hela landet under årtionden monterats ner och vi får leva med effekten av detta när de som behöver den som mest får klara sig utan. Vänsterpartiet i Östhammar, i regionen och i riksdagen vill bygga upp välfärden igen. Vi vill skapa en stark, gemensamt ägd och finansierad skola, omsorg och socialtjänst som ger alla det stöd de behöver och som bidrar till att minska ojämlikheten och utanförskapet i vårt samhälle.

Bara genom dessa krafttag kan vi skapa verklig förändring och göra skolan i Östhammars kommun tryggare igen.

Anders Hedberg Magnusson, ordförande för Vänsterpartiet i Östhammar

Kopiera länk