Okategoriserade

MOHAMMAD YUNUS FRÅN BANGLADESH FÅR NOBELS FREDSPRIS

Vi är mycket glada och stolta över att Mohammad Yunus från Bangladesh utvalts till årets fredspristagare.

MOHAMMAD YUNUS FRÅN BANGLADESH FÅR  NOBELS FREDSPRIS

Vi är mycket glada och stolta över att Mohammad Yunus från Bangladesh utvalts till årets fredspristagare. Hans  fredskamp handlar om att utrota fattigdomen i världen genom att ge de allra fattigate s.k. mikrokreditlån, företrädesvis till kvinnor. Han startade trots hårt motstånd en bank i hemlandet  Grameen bank = bybanken som tillhandahåller dessa mikrolån. Detta är hjälp till självhjälp att starta en liten rörelse, t.ex. hönsuppfödning ,att ha några ankor, att sy,  odling av frukt, att odla grönsaker, tillhandahållande av telefon i byn. Vi har själva i många år jobbat med dennna typ av verksamhet i ett mindre projket i Bangladesh. och sett att det förändrar och ger kvinnor både pengar och makt över sitt eget liv och därmed bättre situation , bättre hälsa och sanitära förhållanden och skolgång för barnen . Detta sätt att arbeta har spritt sig över hela världen och har hjälpt miljoner fattiga kvinnor till ett värdigare liv.

En gång hade vi turen att träffa Mohammad Yunus, ett möte man aldrig glömmer, det var en mild enkel person med en speciell utstrålning av människokärlek och djup livsvisdom, men med en envishet och en inre glöd att genomföra det han planerat. Han hade under sin barndom och uppväxt i miljonhamnstaden Chittagong i dåvarande Indien, sedan Östpakistan och nuvarande Bangladesh sett den brutala fattigdomen tätt inpå sig och aldrig kunnat glömma den eller sitt hemland trots framgångar och högre studier i USA. I sin bok om sig själv skriver han: Man är aldrig för gammal att börja ett nytt liv, att arbeta för andra och när man gör det kommer man att förstå att livet får en annan dimension och man kan inte gå tillbaka till det gamla liv man levde.

Det var ett utmärkt val av norska Nobelkommittéen och går helt i fredskämpen Mahatma Gandhis anda , som sade : " att det största våldet mot människor är fattigdomen".

Mohammad Sabur

Ingeborg Sevastik

Östhammar

Skriv en kommentar